8 SIGNALEN DAT JE WAARSCHIJNLIJK EEN HORMONALE ONBALANS HEBT (EN WAT JE ERAAN KUNT DOEN)

Niemand wil een slaaf zijn van hun hormonen, maar hoe weet je of ze in balans zijn en wat kun je doen om het evenwicht te herstellen wanneer dat nodig is?

Hormonale disbalans kan de oorzaak zijn van een reeks ongewenste symptomen, van overmoeidheid of gewichtstoename tot een jeukende huid of een slecht humeur.

Hormonen zijn chemicaliën die door klieren in het endocriene systeem worden geproduceerd en in de bloedbaan worden afgegeven. Een onbalans ontstaat als er te veel of te weinig hormoon is.

Jouw hormonen zijn belangrijk voor het reguleren van veel verschillende processen in het lichaam, waaronder eetlust en metabolisme, slaapcycli, voortplantingscycli en seksuele functie, lichaamstemperatuur en stemming.

Het is dan ook geen verrassing dat zelfs de kleinste disbalans een merkbaar effect kan hebben op jouw algehele gezondheid en welzijn.

Niveaus van hormonen fluctueren van nature in verschillende levensfasen, het meest merkbaar tijdens de puberteit en bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze. Ze kunnen ook worden beïnvloed door levensstijl en bepaalde medische aandoeningen.

Wat belangrijk is, is om eventuele symptomen op te merken en ze te laten controleren, zodat je de juiste behandeling krijgt. Je kan dan starten met hormoontherapie op natuurlijke wijze wat vaak inhoudt dat je veranderingen gaat aanbrengen in levensstijl, zoals stressmanagement, voedingsaanpassingen, voedingssuppletie en eventueel aromatherapie en zo je goede gezondheid te herstellen.

Tijdens de opleiding tot Balanz Coach leer je veel over de belangrijkste hormonen, je leert werken met een hormoonzelftest, hoe je deze kan afnemen en hoe je de uitslag kan interpreteren. Hier zijn alvast 8 tekenen van hormonale disbalans die we tijdens de opleiding ook bespreken, waar je op kan letten en wat je eraan kan doen:

1. Stemmingswisselingen: het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen heeft een effect op neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine (een chemische stof die de stemming verbetert). Schommelingen in oestrogeen kunnen premenstrueel syndroom (PMS) of depressieve stemming veroorzaken tijdens de perimenopauze (de fase voordat de menstruatie volledig stopt) en de menopauze.

Wat te doen: als een gevoel van neerslachtigheid of angst het dagelijkse leven aanzienlijk verstoort, dan is het goed te beginnen met het veranderen van het voedingspatroon en levensstijl, zoals sporten, minder alcohol drinken en stoppen met roken. Essentiële oliën met grondende en aardende combinaties zoals Balance. Het bijhouden van een symptoomdagboek kan helpen om vast te stellen of hormonale veranderingen een rol spelen.

2. Laag libido: Een laag libido komt vooral veel voor bij vrouwen die de perimenopauze of menopauze doormaken als gevolg van dalende oestrogeen- en testosteronspiegels (hoewel ze bekend staan ​​als een mannelijk hormoon, hebben vrouwen ook testosteron). Andere symptomen van de overgang, zoals nachtelijk zweten, vermoeidheid, een slecht humeur en angst, kunnen ook van invloed zijn op uw seksleven.

Wat te doen: Als je in de menopauze zit, kan een aromatherapeut of Balanz Coach op natuurlijke wijze meer balans helpen te brengen in de hormoonhuishouding door het adviseren van essentiële oliën zoals scharlei, ylang ylang, lavendel, bergamot en geranium. Neem voor de juiste combinaties en verhouding altijd contact op met een professional in essentiële oliën. Het gebruik van de juiste essentiële oliën kan het libido verbeteren en het humeur en energieniveau stimuleren.

3. Slapeloosheid en slaap van slechte kwaliteit: tijdens de perimenopauze en de menopauze produceren de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat de slaap bevordert. Dalende oestrogeenspiegels kunnen ook bijdragen aan nachtelijk zweten dat uw slaap verstoort, wat bijdraagt ​​aan vermoeidheid en gebrek aan energie.

Wat te doen: de eerste stap is om een ​​juiste diagnose te stellen. Zit je inderdaad in de perimenopauze of menopauze of is er iets anders aan de hand wat mogelijk de slaapproblemen veroorzaakt? Bij perimenopauze of menopauze is het van belang de oestrogeen- en progestageenspiegels te herstellen. Je kan ook praktische dingen doen om de slaap te verbeteren, zoals katoenen nachtkleding dragen, tussen katoenen lakens slapen, de slaapkamer koel en zo donker mogelijk houden, aan lichaamsbeweging doen en de inname van alcohol en cafeïne verminderen.

4. Onverklaarbare gewichtstoename: een aantal hormoongerelateerde aandoeningen kan gewichtstoename veroorzaken, waaronder een traag werkende schildklier (wanneer de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert die het metabolisme reguleren), polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) (een hormoongerelateerd probleem dat kleine cysten op de eierstokken) en de menopauze (wat resulteert in hormonale veranderingen waardoor u waarschijnlijk meer in gewicht aankomt rond uw buik).

Wat te doen: als je onverklaarbare gewichtstoename ervaart, zonder verandering in dieet of lichaamsbeweging, dan is het goed een arts te raadplegen en schildklierproblemen en cystes etc uit te sluiten. Het verbeteren van de hormonale balans is in alle gevallen een hele mooie ondersteuning die ik als Balanz Therapeut kan bieden.

5. Huidproblemen: Chronische volwassen acne kan een teken zijn van lage oestrogeen- en progesteronwaarden en hoge androgeenhormonen en kan ook wijzen op polycysteus ovariumsyndroom. Evenzo kunnen hormonale onevenwichtigheden tijdens de zwangerschap of de menopauze een jeukende huid veroorzaken, terwijl een droge huid een symptoom is van de menopauze of schildklierproblemen.

Wat te doen: als je denkt dat een aanhoudend huidprobleem wordt veroorzaakt door een hormonale balans, kan je een Balanz Coach raadplegen om de onderliggende disbalans uit te leggen en te behandelen.

6. Hoofdpijn: Veel vrouwen hebben hoofdpijn als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze.

Wat te doen: Door een symptoomdagboek bij te houden, kan ik als Balanz therapeut de oorzaken van de hoofdpijn identificeren. Het is hierbij ook goed om een voedingsdagboek bij te houden en de hormoonzelftest af te nemen. Een regelmatig slaappatroon aanhouden en stressmanagement is een eerste stap. Een roller met de doTerra essentiële oliën lavendel, pepermunt en frankincense aanbrengen in de nek en op het voorhoofd kan al verlichting geven.

7. Zwakke botten: Dalende oestrogeenspiegels tijdens de perimenopauze en de menopauze kunnen botverlies veroorzaken.

Wat te doen: Vaak realiseren vrouwen zich pas dat ze broze botten hebben totdat ze een breuk krijgen. Daarom is het belangrijk om levensstijlveranderingen aan te nemen om de gezondheid van de botten te verbeteren op middelbare leeftijd en daarna. Gewichtdragende lichaamsbeweging, zoals hardlopen, tennis of dansen, een gezond dieet met bronnen van calcium en vitamine D, en een behandelplan om de symptomen van de menopauze te behandelen, kunnen allemaal gunstig zijn.

8. Vaginale droogheid: Vaginale droogheid wordt meestal veroorzaakt door een daling van de oestrogeenspiegels, vooral tijdens de perimenopauze en de menopauze. Het gebruik van de anticonceptiepil of antidepressiva kan ook de hormoonspiegels veranderen, waardoor het probleem ontstaat.

Wat te doen: Praktische stappen zijn onder meer wassen met ongeparfumeerde zeep en het gebruik van glijmiddelen op waterbasis. Als de symptomen te wijten zijn aan de menopauze, dan zal het verhogen van de oestrogeenspiegels verbetering geven.

Ga niet zelf dokteren!

Schakel een arts in wanneer hier behoefte aan in. Tijdens de training hormonen & essentiële oliën gaan we in op hormonen, hun werking en tevens de gevolgen van een disbalans. Natuurlijk kijken we ook naar mogelijke oplossingen en ondersteuning. Denk hierbij aan voeding, voedingssuppletie en aromatherapie.

Als Balanz Therapeut ondersteun en begeleidt ik jou met jouw hulpvraag. Echter is dit nooit in plaats van een medische behandeling door een arts.

Wil je meer weten over de training Hormonen & Essentiële oliën?

Kijk dan in de agenda voor inhoudelijke informatie en startdata!

Aanbevolen inspiratie